недеља, 13. фебруар 2011.

BEZ KRALJA NE VALJA

Reality show DVOR je originalni format RTV Pink čiji je idejni tvorac Željko Mitrović . Scenario je autentičan zbog toga što su , po prvi put , uvedeni likovi poput Kralja , Kraljice , Nadzornika i Sluškinje , i što su , uz seljane , svi oni smešteni u vanvremenski prostor imaginarne kraljevine . Originalnost formata čine i pravila po kojima se živi , radi , upravlja i služi Njihovim Visočanstvima . 
Ipak , u široj javnosti , a pogotovo u štampanim medijima , DVOR se predstavlja kao praunuče Velikog Brata i bleda kopija Farme . Zašto je to tako ?
Analiza pokazuje da postoje bar dva producentska propusta :
a) Institucija KRUNSKOG SAVETA
Umesto Kralja , kraljevinom upravlja Tajanstvena Sila koja se neočekivano pojavljuje i odlučuje o svemu . To je KRUNSKI SAVET koji  naređuje , nagrađuje i kažnjava i koji je direktna kopija ZADRUGE koja je postojala na Farmi .
b) Institucija VODITELJA-KOORDINATORA
Dominantni i sveprisutni voditelj , isti onaj sa Farme , koji zapravo  nema nikakvu dramaturšku funkciju .




Ovi producentski propusti su obesmislili ulogu Kralja i čine da DVOR uništava sopstvenu originalnost . KRUNSKI SAVET ( kao što ime govori ) je SAVETODAVNO a ne NAREDBODAVNO telo .
Istorijski gledano , u bilo kojoj kraljevini , zakonska , sudska i izvršna vlast je bila u rukama Kralja     ( despota ) a ne u rukama nekakvog saveta ili glasnika . Zbog toga u formatu DVOR , Kralj bi trebalo da bude kralj jer " bez Kralja ne valja ". Producenti neće izgubiti kontrolu nad serijalom ako dnevna naređenja budu formulisana kao Kraljevska naređenja , i izgovorena  u prvom licu jednine Njegovog Kraljevskog Veličanstva ( na pr. "... ja Đus , Prvi Veličanstveni , naređujem to i to ... ) Tako će uloga Kralja biti personalizovana , što znači životna i uverljiva . Televizijska publika će dobiti priliku da učesnike upozna u novom svetlu jer će mnogi od njih dobiti priliku da se ogledaju u ulozi vladara ( kao što narod kaže : Daj nekome pet minuta vlast pa ćeš shvatiti ko je i kakav je ! )
Kraljeve ukaze može da čita Nadzornik , a Sluškinja može da deli papiriće i olovke ili da okreće kolo sreće i za to nije potreban nikakav Voditelj-posrednik . Rezultate SMS glasanja može da saopšti Kralj . Dovoljno je da u uvo stavi slušalicu i tako bude u vezi sa režijom .
Dakle , prepotentnost producenata ( maskiranih pod imenom KRUNSKI SAVET ) koji stalno pokazuju kako su oni najvažniji u ovom serijalu , stvaraju rezignaciju kod učesnika i nezainteresovanost gledalaca .
A nezainteresovanost gledalaca objašnjava pad gledanosti ovog formata . Zbog toga , bez Kralja ne valja !

Нема коментара:

Постави коментар