недеља, 13. фебруар 2011.

DVORU JE POTREBNA TAMNICA


DVORU je potrebnija TAMNICA od SALONA za lepotu ! ( Uostalom , SALON za lepotu smo videli samo na premijernom predstavljanju objekata koji čine kraljevstvo ) . U naredne četiri nedelje niko od učesnika nije nogom kročio u taj "salon" , pa se postavlja pitanje svrsishodnosti izgradnje tog objekta .
Istovremeno , radni zadaci koje nameće KRUNSKI SAVET realizuju se u dvorištu , na snegu , u blatu ili u trpezariji . Postavlja se pitanje : Zar nije logičnije formirati radionicu u prostoru neiskorišćenog "salona lepote". 
No , ovaj tekst , pre svega , služi dramaturškoj analizi koja bi trebalo da pojasni zašto je DVORU potrebna TAMNICA .
Prvo , svaka igra ( pa i DVOR ) mora da ima PRAVILA po kojima se odvija . Da bi igra bila zanimljiva i gledljiva , PRAVILA moraju biti jasna i učesnicima i gledaocima . Ako na DVORU ( uz blagoslov producenata ) radi ko šta hoće , gledaoci gube interesovanje što rezultira padom gledanosti .
Drugo , ako su pravila jasna a neko od takmičara ih ne poštuje , KRALJ bi trebalo da uspostavi instituciju pravičnog SUĐENJA .
Treće , ako se tuženi proglasi krivim , kaznene mere trebalo bi da sprovedu kraljevi GARDISTI .
Ovakva podela na zakonodavnu , sudsku i izvršnu vlast koju despotski sprovodi Kralj ( a ne producenti ) mogla bi da stvori obilje istinski zanimljivih dramskih situacija i povrati interesovanje televizijske publike .
Ovakve scenarističke dopune je neophodno uraditi odmah jer kod gledalaca počinje da preovladava osećanje "ovi nas vuku za nos".
Na primer : Kako je moguće da Sluškinja , zbog čije lenjosti su se u kuhinji zapatili crvi , ne bude kažnjena ?
Kako je moguće da Kralj , Kraljica i Nadzornik ne mogu ništa da učine po tom pitanju ? Čemu onda služe njihove uloge , kostimi i krune , kad KRUNSKI SAVET tetoši svoje pulene kao što je to radila ZADRUGA na FARMI ?
Zbog ovakvih stvari neophodno je da Kralj dobije realnu vlast a DVOR - TAMNICU ! Tada bi Kralj mogao da osudi Sluškinju na tri dana tamnice bez alkohola i cigareta ili da presudu preinači na javno pranje svih šerpi i tanjira ( uslovno na tri sata ) .
U slučaju da Kralj pomiluje prljavu pijanu Sluškinju , scenaristi dobijaju mogućnost da razviju nove dramaturški interesantne situacije ; Revoltirani Seljani ( oslobođeni straha od KRUNSKOG SAVETA i SMS glasova ) bi mogli da organizuju proteste , da provale u dvorac , zatraže od Kralja da abdicira itd.
Na taj način , reality show DVOR bi gledaocima mogao da pruži značajno sadržajniju priču od svakodnevog smaranja svađama nabeđenih VIP učesnika .

Нема коментара:

Постави коментар